Je hebt het vast wel gehoord, de helmplicht in Nederland voor de scooter zit er aan te komen. Wij merken dat er erg veel vragen over zijn dus zullen we deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden in dit artikel. Zo wordt er behandeld wanneer de helmplicht in gaat, wat voor gevolgen de helmplicht gaat hebben en nog belangrijke details! 

Nieuwe wet helmplicht 

De nieuwe wet houdt in dat alle snorfiets rijders (scooters met een blauwkenteken) verplicht een helm zullen moeten dragen. Dit geld op dit moment dus al voor bromfietsers. De voornaamste reden voor de nieuwe wet is het willen verminderen van het aantal verkeersdoden en gewonden onder de snorfietsers. Bij een ongeval kan een val op het hoofd vaak voor veel verwondingen zorgen of zelfs fataal zijn. 

Wanneer gaat de helmplicht in? 

In eerste instantie stond het invoeren van de helmplicht gepland voor 1 juli 2022. De overheid heeft deze datum gewijzigd. De precise reden dat de overheid het invoeren van de wet heeft uitgesteld is onbekend. Vanuit een persbericht kwam naar voren dat dit te maken met de voorbereidingstijd voor de consument, door het te verplaatsten kan de consument hier zich beter op voorbereiden. De overheid heeft een nieuwe datum gekozen voor het invoeren van de helmplicht. Dit staat ingepland voor 1 Januari 2023.

Wat is een goedgekeurde helm? 

Een goedkeurde helm heeft een ECE keurmerk. Dit keurmerk bestaat uit een hoofdletter E en 4 cijfers en staat vaak op de achterkant van de helm. Alle helmen op mijnscooterhelm.nl zijn ECE gekeurd en voldoen aan de Nederlandse wetgeving.  

Voor updates vanuit de rijksoverheid klik hier!

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment